www.richard-accordeon.nl

 

Biografie

Als kleine jongen begon ik al met accordeon spelen, het is dan ook altijd weer leuk om te vertellen dat ik eerder noten kon lezen dan letters.
Ik heb leren spelen op een pianoklavier. Dit had achteraf gezien ook nog een extra voordeel gezien mijn conservatoriumstudie piano.
Van mijn 6e tot mijn 9e levensjaar heb ik accordeonles gehad, daarna vond mijn leraar het wel nuttig om naast de accordeonlessen ook pianolessen te gaan nemen. Vanaf dat moment bespeelde ik dus 2 instrumenten, en werd ook mijn linkerhand op de toetsen ontwikkeld. Ook leerde ik hierdoor veel meer over het zgn. touchez, want dat is wel een belangrijk verschil tussen de piano en het accordeon. Op de piano geldt: eenmaal aangeslagen is definitief. Op het accordeon kan je na de aanslag van een toon nog veel sturen met de balg. Achteraf gezien valt me op hoeveel ik met de muziek bezig was, zeker als ik het vergelijk met de inzet of interesse van het gros van mijn huidige leerlingen. Niet kunnen? was voor mij niet bekend. Daar kwam nog bij dat ik een absoluut gehoor bleek te hebben, iets wat zeer zeldzaam lijkt te zijn. Toch ben ik het met dit laatste niet eens. Volgens mij heeft wel 10% van de mensen een absoluut gehoor, en gaan ook ongeveer 10 % van de mensen zich bezig houden met muziek, waardoor het absolute gehoor dus maar bij 1% van de mensen ontdekt wordt..... Maar los van het laatste, het was wel fijn, want ik kon met vrij groot gemak een en ander zo van de plaat naspelen.
Mijn fanatisme bleef, en op 17-jarige leeftijd werd ik aangenomen op het conservatorium te Arnhem, waar ik dus op mijn 22ste afstudeerde als docerend musicus piano. Toch ging mijn liefde voor het accordeon nooit verloren. En na het spelen in verschillende bandjes, en later ook als solist, maar steeds op accordeon, bleek toch wel dat accordeon voor mij het ware instrument was. Het leuke in de muziek in het algemeen is, dat je nooit uitgeleerd raakt. Nog sterker, hoe verder je komt, hoe meer je beseft, hoe weinig je kan.....Dus, zucht, zal ik volgens mij nooit het idee hebben:"er te zijn". Want al kan ik al aardig spelen, ik wil meer weten en kunnen.
Daarom ben ik me later ook gaan interesseren voor de binnenkant van het instrument, en van hieruit is de stap naar reparaties dan ook niet meer zo groot.

 


 

muziekles reparatie als je op een feestje band accordeondag oss mij horen? contact terug